Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Hulya

“Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

Een kast met hielpijn

Praktijkvoorbeeld van Podozorg Hoorn-Centrum

“Maarten? Dat is een tophockeyer, pap. Die gast is een kast. Supergoed, net als Mink van de Weerden”. Ik moest even nadenken… een kast..?

Maarten is inderdaad een goedgebouwde atleet, superfit en behoorlijk breed. Iets wat kennelijk in Instagram-taal ‘een kast’ heet. “Ziet u”, zei Maarten op mijn spreekuur. “Ik heb last van mijn enkel”, wijzend naar zijn achillespees. “Volgens de fysiotherapeut is de achillespees gezond en niet verdikt. Ook de aanhechting is goed. Eigenlijk konden ze niets vinden.”

Maarten vertelt dat hij voornamelijk tijdens het sporten last heeft maar vooral de dag erna is zijn enkel pijnlijk en stijf. Ook heeft hij soms ’s nachts pijn.

De boosdoener is snel gevonden: overbelasting

Maarten legt uit dat hij de laatste weken langere afstanden is gaan hardlopen en om nog meer conditie op te bouwen vier á vijf keer per week shuttle runs traint. Vaak nog na de training met zijn team. Naast het hockeyen rijdt Maarten vaak nog twee keer per week paard. Kast of niet… Maarten heeft zijn enkel overbelast en heeft een slijmbeursontsteking in zijn hiel net achter de achillespees.

Een retrocalcaneaire bursitis

Tussen de achillespees en het hielbeen zit een klein zakje (ook wel slijmbeurs of bursa genoemd) gevuld met vloeistof. Deze zorgt er voor dat de pees soepel over het bot glijdt. We hebben er vele in ons lichaam. Onder slechte omstandigheden (vaak overbelasting) gaan ze ontsteken. Dit heet een bursitis.

Een kast met hielpijn

De achillespees zelf is vaak nog gezond en ook de aanhechting hoeft niet te zijn aangedaan. Er is een eenvoudige test (de zogenaamde squeeze-test) om een slijmbeursontsteking in de hiel vast te stellen. Knijp met duim en wijsvinger net boven het hielbeen in de achillespees. Dit voelt bij een bursitis pijnlijk aan. In dit geval maakt de podoloog een echo en de bursitis is goed te zien.

Een kast met hielpijn
Op de echo is de bursitis goed te zien

Behandeling van een retrocalcaneaire bursitis

De volgende behandelingen kunnen Maartens klachten verhelpen:

  • Neem de klachten serieus, het gaat niet over met ‘een paar daagjes rust’.
  • Zorg in ieder geval voor goede sportschoenen, dit is de basis.
  • De fysiotherapeut kan met u excentrische oefeningen doen voor de achillespees.
  • De podoloog maakt voor u steunzooltjes met een hakverhoging en eventueel een correctie van de hielstand.
  • Neem rust, verminder de trainingsintensiteit!

In de meeste gevallen is dit voldoende. Wanneer dit echter niet helpt en de bursitis dreigt chronisch te worden, kan de arts de voet in het gips zetten of een corticosteroïden injectie geven. Als een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan met een operatie de ontstoken slijmbeurs weggehaald worden.

Vind een praktijk

Heeft u last van retrocalcaneaire bursitis? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.