Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Frans

“Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

Gekleurde knieën op de Nederlandse sportvelden

Kniepijn bij sportende jongens en vooral meiden

Als de damp en mist van de ochtendstond zijn opgetrokken en de benjamins en de E’tjes naar binnen zijn, dan ontvouwt er zich op vaderlandse (hockey)velden een kleurig schouwspel op kniehoogte. Wanneer de B en C teams (tussen de 14 en 17 jaar) de velden opkomen, verbaast de podoloog zich telkens weer over de kleurig getapte knieën van de (voornamelijk) meidenteams. Was het eerst nog blauw en roze, tegenwoordig ziet men van camouflagekleuren tot panterprints.

Gekleurde knieën op de nederlandse sportvelden

Je zou haast denken dat het een mode-gadget is. Helaas schuilt daarin een wellicht kern van waarheid. “Placebo-tape” bromt een coach. Maar is dat wel zo?

Kniepijn bij sportende pubers: een serieus probleem

Pijn in en rondom het kniegewricht komt veel voor bij de sportende jeugd. Bij meiden meer dan bij jongens maar allen zo rond de 14-15-16 jaar. De pijn wordt voornamelijk gevoeld in de knie achter de knieschijf. Belasting door sporten doet pijn maar ook traplopen en zelfs fietsen. Veel jonge sporters belanden bij de fysiotherapeut maar vaak wordt er niet verder gekomen dan de diagnose: Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS). Een containerbegrip vaak zonder duidelijk therapiebeleid. Na wat oefeningen zoals bv. core stability of rekken en strekken, grijpt men naar de (daar is-tie): fysiotape. Soms gaat het zover dat de ouders of de sporter zelf tape kopen en blijven door tapen zonder te weten wat zij exact doen.

Een serieus probleem vraagt om een serieuze aanpak

Het is jammer dat veel therapie verzandt in een ‘stukje tapen’. Juist nu er zoveel meer bekend is geworden over PFPS door recentelijk onderzoek. Zo werd onder meer ontdekt dat de varus stand van de voorvoet en overmatig supineren van de voet de boosdoener kunnen zijn bij de ontwikkeling van patellafemoraal klachten. 1,2,3

Door de samenwerking van podoloog en fysiotherapeut kan er een goed resultaat worden bereikt. De podoloog kan ondersteunend zijn in de correctie van de voorvoet. De fysiotherapeut kan op zijn gebied zijn bijdrage leveren met therapie, deze moet dan wel verder gaan dan kinesiotape met –al dan niet- een leuk printje. In Hoorn werk ik samen met Nathan Ruppert, fysiotherapeut en bewegingsagoog. 4 Nathan maakt de sporters bewust van hun pijn, wat het veroorzaakt en wat ze kunnen doen om minder pijn te ervaren. Hij leert hen ook bepaalde oefeningen en gebruikt een tape-techniek die de therapie ondersteunt.

Omdat de voorvoet varus in veel gevallen mede boosdoener is van de patella-klachten kan ik als podoloog deze stand corrigeren met een steunzool. Omdat PFPS bij veel pubers en adolescenten ‘self limiting’ is (dwz dat de klachten na verloop van tijd verdwijnen, meestal na de groei), kunnen in veel gevallen de steunzolen ook weer uit de schoenen. Deze samenwerking met Nathan Ruppert heeft een waardevolle wisselwerking en vergroot het inzicht in deze ‘lastige’ aandoening.

Last van knieklachten?

Heeft uw sportende kind last van knieklachten? Neem de klachten serieus, het gaat niet over met ‘een paar dagjes rust’.

  • Zorg in ieder geval voor goede sportschoenen, dit is de basis.
  • Let op de intensiteit, zes dagen trainen is wellicht iets te veel voor iemand van 15 jaar.
  • Zoek een fysiotherapeut met ervaring op het gebied van patellofemoraal pijnsyndroom.
  • Informeer of de fysiotherapeut ervaring heeft in samenwerking met een podoloog of podotherapeut.

Vind een praktijk

Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

(1) Saxena A, Haddad J. The effect of foot orthoses on patellofemoral pain syndrome. JAPMA 93(4):264-271, 2003.
(2) Witvrouw E, Werner S, Mikkelsen C, Van Tiggelen D, Vanden Berghe L, Cerulli G. Clinical classification of patellofemoral pain syndrome: guidelines for non-operative treatment. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2005;13:122-30.
(3) MUNUERA, Pedro V.; MAZOTERAS-PARDO, Rocio. Benefits of custom-made foot orthoses in treating patellofemoral pain. Prosthetics and orthotics international, 2011, 35.4: 342-349.
(4) Nathan Ruppert is werkzaam als Fysiotherapeut bij Instituut D&C/NRFT in Hoorn.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.