Waar bestaat een nagel en zijn omgeving uit?

Een teennagel is opgebouwd uit diverse structuren. De nagel en zijn omgeving, ofwel nagelunit, is een complex systeem van anatomische onderdelen. Samen zorgen ze er voor dat de nagelplaat vastzit op de tenen of vingers.

Een nagel is een compacte en solide plaat en bestaat uit drie lagen. Het is opgebouwd uit een dunne bovenlaag, een dikke tussen laag en een onderlaag die wordt gevormd door het nagelbed. De nagelplaat is belangrijk voor de vorm van de teenuiteinden.

Nagelwortel

Het begint echter op de plaats waar de nagel ontstaat en gevormd wordt. Dit noemen we de nagelwortel en is tevens het enige levende deel van de nagel en bevat cellen die de kiemlaag vormen. Dit gedeelte zit nog onder de huid en is dus niet zichtbaar, op het halve maantje na. Dit is het lichte stukje van de nagel wat net onder de nagelriem uitkomt. Hier is de nagel nog maar gedeeltelijk verhoornd en is het zichtbare deel van de nagelwortel.

De cellen van de kiemlaag delen zich, bewegen naar de nagelwortel en ondergaan een functionele verandering om keratine te kunnen produceren. Deze voortdurende toevoeging van nieuwe cellen aan de nagelwortel leidt tot nagelgroei. De nagel groeit dus vanuit de nagelwortel en schuift over het nagelbed naar voren en neemt in lengte en dikte toe.

Menselijke teennagels groeien ongeveer 0,5 tot 1 mm per maand, bij mannen iets sneller dan bij vrouwen. Om teennagels volledig opnieuw te laten aangroeien is tot wel 18 maanden nodig.

De anatomie van uw teennagel

Nagelbed

Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. De opbouw van het weefsel van het nagelbed is sterk vergelijkbaar met dat van de rest van de huid maar dan zonder de bovenste huidlaag. Terwijl de huid elders op het lichaam geleidelijk afschilfert schuift de bovenlaag van het nagelbed met de onderzijde van de nagelplaat mee naar voren. Nagel en nagelbed zijn stevig met elkaar verbonden. Op het nagelbed bevinden zich groeven in de vorm van zwaluwstaarten die naadloos passen in een gelijksoortig patroon aan de onderzijde van de nagelplaat.

Het nagelbed is voorzien van veel kleine bloedvaatjes die zorgen voor de aanvoer van voedingstoffen. Hierdoor worden in het nagelbed kleine keratinecellen gemaakt. Door de aanmaak van deze cellen kan de nagelplaat vooruit groeien zonder dat de verzegeling met het nagelbed verbroken wordt. Aan het uiteinde van het nagelbed zit een stevige structuur die de nagelplaat vast houdt aan de teen top. Het beschermt het kwetsbare nagelbed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het is zeer belangrijk dat deze structuur niet beschadigd.

Nagelriem

De nagelriem is het randje wat je ziet tussen de huid en waar de zichtbare nagelplaat begint. Het sluit de ruimte af tussen de nagelplaat en de huidplooi van de teen. De nagelriem heeft een beschermende functie. Beschadiging van deze beschermrand moet voorkomen worden. Beschadiging kan leiden tot het binnendringen van ziektekiemen zoals bacteriën en schimmels en vuil.

Nagelwallen

De nagelwal is de huid rondom de nagel en heeft drie zijden. Aan de linker- en rechterzijde van de nagel, en een aan het begin van de nagel. De nagelwallen hebben dan ook een beschermende functie voor de nagel. Ze zorgen ervoor dat het nagelbed afgesloten is en dat er geen bacteriën, virussen en schimmels bij kunnen.

Functie van nagels

De nagels bieden voornamelijk bescherming aan de tenen tegen invloeden van buitenaf zoals mechanische of chemische beschadigingen. Tevens kunnen nagels gezien worden als een soort graadmeter voor onze gezondheid. Een tekort aan voedingsstoffen, ziektes of huidaandoeningen kunnen het uiterlijk van de nagel veranderen.

Vind een praktijk

Heeft u problemen met uw teennagels? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Rosa

  “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth