Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Een OVAC betreft een orthopedische aanpassing aan confectieschoeisel. Soms is een aanpassing aan de zool of hak of een extra ondersteuning nodig. Dit kan een enorm verschil maken, waardoor het lopen vergemakkelijkt wordt. Met een dergelijke voorziening kan bijvoorbeeld beenlengte worden gecompenseerd, de afwikkeling worden bevorderd of meer stabiliteit worden verkregen tijdens het lopen.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Voorgeschreven door een medisch specialist

In veel gevallen wordt een orthopedische voorziening aan confectieschoenen voorgeschreven door een medisch specialist. Bijvoorbeeld een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of een reumatoloog. Bij een herhaalrecept kan de huisarts een verwijzing doen. In het medisch voorschrift staat een omschrijving van het probleem.

Aan de hand van de anamnese en het voetonderzoek, blauwdruk, beweegbaarheid en het voorschrift van de specialist bepaalt de (register) podoloog of podotherapeut welke aanpassing er gedaan moet worden.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

De levertijd van de OVAC is tussen de 2 en 4 weken, afhankelijk wat er gedaan moet worden. Als de OVAC afgeleverd is, moet de cliënt na zes weken terug komen voor de nacontrole, indien nodig. Bij de meeste OVAC’s merkt de cliënt vrij snel, dat de mobiliteit of de houding van het lichaam verbeterd.

Geschikte schoenen voor OVAC

Het kan voor komen dat patiënten een schoen aanbieden die niet geschikt is voor OVAC. Dan hebben wij een adviserende rol hierin om de mensen erop te wijzen waar een confectieschoen aan moet voldoen. We proberen altijd de lichtste materialen te gebruiken voor de aanpassing, maar het kan zijn dat het gewicht van de schoen iets toeneemt.

Orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)

Vind een praktijk

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een orthopedische voorziening aan confectieschoeisel (OVAC)? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Frank Henzen. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu