Ode aan de teensok

We kennen en erkennen allemaal het nut van een goede pasvorm van de schoenen voor de voeten. Een voetdeskundige zal er vrijwel altijd iets over zeggen in zijn of haar spreekuur. Zeker wanneer er steunzolen ingezet worden is het goed te kijken welke schoenen er gedragen worden. Veel minder vaak wordt er gesproken over sokken. Terwijl het effect van juiste sokken best groot kan zijn. Ik wil in deze blog een pleidooi houden voor het gebruik van teensokken.

Waarom dragen we niet allemaal teensokken?

De voordelen van teensokken

Je kunt teensokken vergelijken met het verschil tussen wanten en vingerhandschoenen. Ze bieden een aantal voordelen; belangrijkste voordeel voor de tenen is het voorkomen van wrijfkrachten van huid op huid. Bij hardlopers is al langer bekend dat teensokken blaren kunnen voorkomen. Ook pijnlijke drukplekken kunnen voorkomen worden. Een ander prettig effect is de temperatuur regulatie door de sokken. Door de omsluiting van iedere teen door het materiaal van de sokken is het beter mogelijk om vocht en warmte af te voeren. De huid blijft hierdoor droger tijdens het lopen. Uiteraard speelt hier de inzet van het juiste materiaal een belangrijke rol (bijvoorbeeld wol).

Een wat minder bekend effect is de verbetering van de proprioceptie (het ontvangen en verwerken van prikkels); je hebt beter in de gaten wat je aan het doen bent met je voeten tijdens het gaan en staan. Het kan bijdragen aan een beter balans gevoel, zeker niet alleen voor sporters maar ook bij dagelijkse activiteiten. De hele enthousiaste gebruikers combineren het zelfs met 5 teen schoenen. Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de teensokken ook bijzonder prettig zijn in gewone schoenen. Niet alleen nuttig, maar ook erg comfortabel.

Geen nadelen?

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Zeker wel; ze nemen iets meer ruimte in beslag, dus het vraagt een voldoende brede schoen. Verder kost het iets meer moeite om ze aan te trekken. Maar alles bij elkaar wegen de voordelen echt op tegen deze nadelen.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Karin

  “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp