Wat is een te strakke buigpees van de grote teen?

Een spier verandert aan het uiteinde in een pees. De spieren die de voet laten bewegen bevinden zich voornamelijk in de kuit, veranderen rondom de enkel in pezen en lopen als pees verder door de voet. De spier die zorgt voor het buigen van de grote teen verandert aan de achterzijde van de enkel in een pees. Dit is de ‘flexor hallucis longus’, ofwel: lange buigpees van de grote teen.

Spanning rond de tarsale tunnel

Aan de binnenzijde van de enkel maakt de pees een bocht en glijdt door een smalle tunnel: de tarsale tunnel. Bij het buigen van de teen, tijdens het lopen, glijdt de pees heen en weer door deze tunnel. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de pees niet meer goed door de tunnel glijdt. Zo kan extra spanning rond de tunnel verhinderen dat de teen omhoog kan bewegen.

Tijdens het lopen glijdt de pees door de tarsale tunnel.

Allerlei voetklachten

Een te strakke buigpees van de grote teen kan, naast stijfheid, ook allerlei andere voetklachten veroorzaken zoals:

Oorzaken te strakke buigpees

Er zijn veel oorzaken die een probleem met de lange buigpees van de grote teen veroorzaken waardoor voetklachten ontstaan, bijvoorbeeld:

  • Te dikke pees
  • Te nauwe tunnel
  • Anatomie die niet klopt
  • Letsel

Klachten te strakke buigpees

Door het vastlopen van de buigpees rondom de enkel kunnen er allerlei voetklachten ontstaan. Zo wordt het looppatroon verstoord door een stijve grote teen waardoor de enkel, knie en heup meer gebogen worden tijdens het lopen. Dit met als gevolg dat het bekken meer naar achteren wordt gekanteld.

Diagnose te strakke buigpees

Uw specialist herkent een te strakke buigpees door middel van het lichamelijk onderzoek, echografisch onderzoek en een eventuele röntgenfoto of MRI-scan.

Behandelingen te strakke buigpees

Niet-operatief

Afhankelijk van de klachten gaat de voorkeur uit naar een niet-operatieve behandeling. Geeft dit echter onvoldoende resultaat dan kan een operatie uitkomst bieden. Uw behandeling kan bestaan uit:

Oefeningen om klachten bij een te strakke buigpees van de grote teen te verminderen

In deze video laten wij u zien hoe u klachten bij een te strakke buigpees van de grote teen (flexor hallucis longus) kan verminderen met speciale rekoefeningen om de pees weer beweeglijk te maken.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het doel van de operatie is dat de lange buigpees van de grote teen zijn normale functie terugkrijgt, voor zover de conditie van de pees het toelaat. Hiermee wordt dus geprobeerd de normale functie van de voet te herstellen. Deze operatie gebeurt over het algemeen door middel van een kijkoperatie.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu